První republika u stolu je určitým způsobem sondou do soukromí života slavných lidí meziválečné doby. Tyto osobnosti jsme vybrali z nejrůznějších oborů lidské činnosti – jsou mezi nimi umělci, politici i sportovci. Zastihujeme je ve chvíli vrcholného blaha, nad skleničkou vína, dobrého jídla, ve společnosti svých nejbližších, přátel, kolegů, kamarádů… V této chvíli je napadají skvělé myšlenky, hlavou se jim honí výborné nápady a pohled očí na krásně prostřený stůl přináší do jejich duší pohodu a klid. A protože je jim tak dobře, rozhodli se podělit s vámi o své nejoblíbenější recepty, o své tajné gastronomické hříchy i o své nejmilejší lokály. Součástí knihy jsou ovšem i recepty ze stolů obyčejných lidí a kromě toho, že se vám při jejich čtení budou sbíhat sliny na jazyku, určitě si také uvědomíte, jak moc se kuchyně od té doby změnila. Protože kuchyně je jedním z nejpřesnějších zrcadel doby – nikdo tehdy ještě neřešil bio, éčka ani cukr. Banány byly sice jen o Vánocích a jen pro někoho, ale dobré jídlo rozhodně nebylo luxusem. Byli bychom rádi, kdyby vám tato knížka připomněla krásné chvíle ve společnosti umělců, se kterými se setkáváme na plátnech kin, ale i kouzelné vzpomínky na naše babičky a dědečky, kteří nesli étos první republiky v sobě.
170 x 237 x 21 mm; 0,841 kg
vazba: bez přebalu, šitá, tuhá lesklá, papírová V8; 268 stran; papír křídový
vydání 01.; rok: 2021
Odpovědná redaktorka: Jarmila Frejtichová
Jazyková korektura: Jan Brandejs
Grafická úprava a sazba: Jan Kafka
Technická redakce: Andrea Pastorčáková
Obálka: Pavel Ševčík
Vydalo Cpress ve spolupráci s Albatros Media a.s. 2017
Svatopluk Beneš, Vlasta Burian, Jromír Trejbal, Josef Čapek, Karel Čapek, Ema Destinová, Martin Frič, Hugo Haas, Karel Hašler, Ljuba Hermanová, Zita Kabátová, Marie Majerová, Adina Mandlová, Vítězlav Nezval, Vladimír Slavínský, Jiřina Šejbalová, Jiří Voskovec, Jan Werich a jiní...